• Source:JND

Top GK Questions & Answers: Here we bring to you the list of the top 10 general knowledge questions with their answers as well as explanations which cover important topics like the  Incredible India Digital Platform (IIDP), ‘Apna Ghar’ initiative, and more.

This Current Affairs will help students to enhance their current knowledge of the ongoing events and programmes. In this detailed article we cover top 20 quizzes on relevant topics, curated for the students. Let’s find out and take a QUIZ!

Question 1:  Name the ministry that recently launched the new Incredible India Digital Platform (IIDP).

A. Ministry of Culture

B.Ministry of Tourism

C.Ministry of Information & Broadcasting

Answer: B.Ministry of Tourism

Explanation: The Ministry of Tourism recently launched the new Incredible India Digital Platform (IIDP). This platform will serve  as a resource for travelers and stakeholders that will help them in understanding about India's cultural heritage, natural beauty, and diverse attractions. 

Question 2: Who took charge as the Naval Staff of India’s Vice Chief on 1 August 2025?

A. Vice Admiral Sanjay Vatsayan

B.Vice Admiral Rakesh Verma

C.Vice Admiral Rakesh Verma

Answer: A. Vice Admiral Sanjay Vatsayan

Explanation: On August 1, 2025,Vice Admiral Sanjay Vatsayan took the charge of the 47th Vice Chief of the Naval Staff. After taking charge, he first paid homage to martyrs at the National War Memorial.

Question 3: What is the total budget of the Pradhan Mantri Kisan SAMPADA Yojana (PMKSY) approved by the Union Cabinet?

A. ₹6,520 crore

B. ₹7,000 crore

C.₹4,800 crore

Answer: A. ₹6,520 crore

Explanation: The Union Cabinet has approved a budget of ₹6,520 crore for Pradhan Mantri Kisan Sampada Yojana (PMKSY). The initiative is to increase farmers’ income and strengthen their supply chain.

Question 4: Name the Union Minister who recently inaugurated the SheLeads II.

A. Nirmala Sitharaman

B.  Annapurna Devi

C.Meenakshi Lekhi

Answer: B. Annapurna Devi

Explanation: SheLeads II was inaugurated by Annapurna Devi and itis a major capacity-building programme aimed at empowering women leaders, elected representatives, as well as administrators. 

Question 5: Which Ministry launched the ‘Apna Ghar’ initiative recently?

A. Ministry of Home Affairs

B. Ministry of Road Transport and Highways

C. Ministry of Petroleum and Natural Gas

Answer: C. Ministry of Petroleum and Natural Gas

Explanation: The ‘Apna Ghar’ initiative was recently launched by the Ministry of Petroleum and Natural Gas. This initiativeaims to provide comfortable, safe and hygienic resting facilities for truck drivers.

Also Read: Krishna Janmashtami 2025: Check State-Wise List Of School & Colleges Closures For August 16

Question 6: On August 15, 2025 India celebrated its which number of Independence Day.

A. 79th 

B. 78th

C. 76th

Answer: A. 79th 

Explanation: India celebrated its 79th Independence Day on August 15th, 2025. It has been 78 years since we achieved independence from British Rule. The first Independence Day in India was celebrated on August 15th, 1947. 

Question 7: Which Indian state to launch a Sabbatical Leave scheme for its employees?

A.Assam

B. Sikkim

C.Uttrakhand

Answer: B. Sikkim

Explanation: Sikkim is the first state in India to launch a sabbatical leave scheme for its government employees. This initiative is launched to provide opportunities for professional and personal development.

Question 8: Do you know the National Medicinal Plants Board (NMPB) functions under which ministry?

A.Ministry of Health and Family Welfare

B.Ministry of Science and Technology

C.Ministry of AYUSH

Answer: C.Ministry of AYUSH

Explanation: The National Medicinal Plants Board (NMPB) functions under the Ministry of AYUSH (Ayurveda, Yoga & Naturopathy, Unani, Siddha & Homoeopathy), and it was established on November 24, 2000.

Question 9: Name the village in Maharashtra that has been chosen for the first smart intelligent village.

A.Bamhani

B.Satnavri

C.Kuhi

Answer: B.Satnavri

Explanation: Satnavri becomes the first village which is known as the first smart intelligent village,  a total of 1,800 people in rural Nagpur which is  approved by CM Devendra Fadnavis.

Question 10: Which Indian state launched the Swasthya Sathi, a health insurance scheme?

A.West Bengal

B.Chhattisgarh

C. Manipur

Answer: A.West Bengal

Explanation: West Bengal launched Swasthya Sathi is a health insurance scheme on December 30, 2016, offering comprehensive coverage of up to Rs. 5 lakh to the family members as a medical expense.

Also Read: FMGE June 2025 Scorecards: NBEMS Will Release Scorecards On August 21 At natboard.edu.in, Check Details