• Source:JND

September Month Affairs Quiz: Here we bring to you the list of the top 10 general knowledge questions with their answers as well as their explanations which cover crucial topics from  Sustainable Development Goal Index 2025,  71st National Film Awards, FIFA World Cup 2026 updates and more.

These Current Affairs will help you to improve your general knowledge of the ongoing events and programmes across the country. In this detailed article we cover top 10 quizzes on relevant topics. Let’s find out and take this QUIZ!

Question 1. What was the ranking of India in the Sustainable Development Goal Index 2025?

A. 105th

B. 77th

C. 99th

Answer: C. 99th

Explanation: India achieved its best-ever position in the  Sustainable Development Goal, SDG Index 2025, ranking 99th out of 167 countries, improved from the SDI 2024.

Question 2. Name the city where the 71st National Film Awards ceremony took place?

A.Delhi

B. Jaipur

C. Mumbai

Answer: A.Delhi

Explanation: The 71st National Film Awards ceremony was conducted at Vigyan Bhawan in New Delhi on September 23, 2025. The President of India, Droupadi Murmu felicitated the winners.

Question 3. Name the city where the ISSF Junior World Cup 2025 took place?

A.Chennai

B. Bengalore

C. New Delhi

Answer: C. New Delhi

Explanation: The ISSF Junior World Cup 2025 took place in New Delhi at the Dr Karni Singh Shooting Range. India was the host for this event for the first time, showcased exceptional performance by winning five medals.

Question 4. Name the historic fighter jet of the Indian Air Force retired after 62 years.

A.Tejas LCA

B. MiG - 21

C. Jaguar

Answer: B. MiG - 21

Explanation: The Indian Air Force retired the iconic MiG-21 in 2025, marking the end of a 62-year successful service history. It was first inducted in 1963 at Air Force Station Chandigarh.

Question 5. Which three countries are co-hosting the 2026 FIFA World Cup?

A.USA, Mexico and Canada

B. Argentina, Uruguay, and Chile

C. Germany, France, and Italy

Answer: A.USA, Mexico and Canada

Explanation: The United States, Canada and Mexico are all set to host the 2026 FIFA World Cup the official mascots—Clutch the Bald Eagle, Maple the Moose, and Zayu the Jaguar.

Question 6. Name the state government which distributed scholarships worth Rs 2,825 crore to 4 lakh students.

A.Madhya Pradesh

B. Bihar 

C. Uttar Pradesh 

Answer: C. Uttar Pradesh 

Explanation: Uttar Pradesh’s Chief Minister Yogi Adityanath distributed scholarships around 4 lakh students, with a total value of Rs 2,825 crore for the academic year 2025-26.

Also Read: TNPSC Group 4 Result 2025 Date And Time: Result To Be OUT Soon At tnpsc.gov.in, Steps To Download Scorecards Here

Question 7. Name the city that will host the 11th Asian Aquatics Championship in 2025.

A.Mumbai

B. Ahmedabad 

C. Delhi

Answer: B. Ahmedabad 

Explanation: Ahmedabad is the selected city which will host the 11th Asian Aquatics Championship from September 28 to October 11, 2025. This is the first time India is organising such a prestigious event.

Question 8. Which institution is nominated as a UN Centre of Excellence for AI?

A.IISc Bangalore

B. IIT Bombay

C. IIT Madras

Answer: C. IIT Madras

Explanation: Indian Institute of Technology, Madras has been nominated for the UN Centre of Excellence (CoE) for Artificial Intelligence, it is highlighting the growing influence of AI in global development.

Question 9. Who has taken the charge as the Controller General of Communication Accounts (CGCA) under the Ministry of Communications?

A. Ritu Sharma

B. Nehal Verma

C. Vandana Gupta

Answer: C. Vandana Gupta

Explanation: Vandana Gupta officially took charge as the Controller General of Communication Accounts (CGCA) on September 22, 2025 and is a 1990 batch officer of the (IP&TAFS).

Question 10. Who chaired the 49th meeting of PRAGATI on 24 September 2025?

A. Rajnath Singh

B. PM Narendra Modi 

C. Amit Shah

Answer: B. PM Narendra Modi 

Explanation: The 49th meeting of PRAGATI (Pro-Active Governance and Timely Implementation) was chaired by Prime Minister of India Shri Narendra Modi.

For more related content, stay connected to the Daily Jagran.

Also Read: NEET PG 2025 Counselling Schedule To Be Released Soon At mcc.nic.in, Check Expected Date And Allotment Process Details