• Source:JND

Diwali 2025 Quiz for Students: Diwali is one of the most celebrated and popular festivals in India. In schools, exams and quizzes, teachers include many general knowledge questions related to diwali to test your basic understanding of culture and tradition. Also called Deepawali, Diwali is among the important Hindu festivals, celebrated across India with immense joy. Here, we bring to you the list of the top 10 GK questions and answers with explanations to check your knowledge about Diwali. Take this quiz!

Question 1. Do you know the word Diwali is derived from which language?

A.Apabhramsa

B. Prakrit

C. Sanskrit

Answer: C. Sanskrit

Explanation: The word Diwali is derived from the Sanskrit language word Deepavali which means happiness and row of lights. 

Question 2.  What is the second day of Diwali called as?

A. Bhai Dooj

B. Dhanteras

C.Naraka Chaturdashi

Answer: C.Naraka Chaturdashi

Explanation: The second day of Diwali is popularly known as Naraka Chaturdashi or Choti Diwali. This day is celebrated as the victory of Lord Krishna against  demon Narakasura.

Question 3. Did you know for what reason Diwali is celebrated among Sikhs?

A.Defeat of Narakasura by Shri Krishna

B. Release of Guru Hargobind

C. For Ram’s victory over Ravana

Answer: B. Release of Guru Hargobind

Explanation: Sikhs celebrate Diwali in order to celebrate the release of their third Guru Hargobind in the year 1619 from captivity in Gwalior and his return to Amritsar.

Question 4. Name the religion in which Diwali is not a major celebration.

A.Jainism

B. Judaism

C.Hinduism

Answer: B. Judaism

Explanation: Diwali is not a major festival for Judaism and it is celebrated with much fervor in Hinduism, Jainism and Sikhism but not in Judaism. 

Question 5. Which Hindu goddess is primarily worshipped during Diwali?

A.Saraswati

B. Lakshami

C. Parvati

Answer: B. Lakshami

Explanation: The Hindu goddess who is primarily worshipped during Diwali celebrations is Lakshmi, the goddess of wealth and prosperity. 

Question 6. In which state of India Diwali is celebrated as Kali Puja?

A.Maharashtra

B. West Bengal

C. Punjab

Answer: B. West Bengal

Also Read: TNPSC Group 4 Result 2025 To Be OUT Soon: Here’s How To Check Scorecards At tnpsc.gov.in, More Details

Explanation: Diwali is a festival of light and it is celebrated as Kali Puja in the Indian states of West Bengal, Odisha, and parts of Assam.

Question 7. The main mythological story celebrated during Diwali is the return of which god to his kingdom?

A. Lord Krishna

B. Lord Vishnu

C. Lord Rama

Answer: C. Lord Rama

Explanation: The main mythological story celebrated during Diwali is the return of Lord Rama to his kingdom of Ayodhya after a 14-year with his wife and brother.

Question 8. In Gujarat, Diwali also marks the start of what?

A.New Financial Year

B. Winter Season

C. Navratri

Answer: A.New Financial Year

Explanation: In Gujarat, Diwali marks the beginning of the new financial year, a day also known as Bestu Varas or the Gujarati New Year. 

Question 9. Which Indian festival usually happens right after Diwali?

A. Bhai Dooj

B. Dhanteras

C. Govardhan Puja

Answer: A. Bhai Dooj

Explanation: Diwali is one of the most celebrated festivals of Hindu calendar, and Bhai Dooj is the festival which usually happens right after Diwali.

Question 10. Diwali commemorates the spiritual enlightenment of which two saints?

A. Guru Nanak and Buddha

B. Buddha and Jesus

C. Lord Vardhman Mahavira and Swami Dayanand Saraswati

Answer: C. Lord Vardhman Mahavira and Swami Dayanand Saraswati

Explanation: Diwali is the festival that commemorates the enlightenment of Lord Vardhman Mahavira and Swami Dayanand Saraswati. 

For related content, stay connected with the Daily Jagran.

Also Read: Telangana NEET PG Counselling 2025: KNRUHS Extends Registration Deadline, Here’s How To Apply At tsmedadm.tsche.in