• Source:JND

Weekly Current Affairs Quiz: Here we bring to you the list of the top 10 general knowledge questions with their answers as well as explanations which cover important topics from 11th Asian Aquatics Championships, Google establishing a world-class Artificial Intelligence (AI) centre, and more updates.

These Current Affairs will help students and kids to enhance their general knowledge of the ongoing programmes across the country. In this detailed article we cover top 10 quizzes on relevant topics. Let’s find out and take a QUIZ!

Question 1.Name the organization successfully tested the Military Combat Parachute System (MCPS).

A.DRDO

B. ISRO

C. BEL

Answer: A. DRDO

Explanation: The Defence Research and Development Organisation (DRDO) is the organization which has achieved a significant milestone by successfully testing the Military Combat Parachute System (MCPS).

Question 2. In which city was the 11th Asian Aquatics Championships hosted for the first time?

A.Mumbai

B.Ahmedabad

C.Gujarat

Answer: B. Ahmedabad

Explanation: The 11th Asian Aquatics Championships were hosted for the first time in Ahmedabad, Gujarat, marking the first time India organised this prestigious continental event. 

Question 3.What is the revised GDP growth forecast for India in 2025?

A.6.2%

B. 6.6%

C.7.0%

Answer: B. 6.6%

Explanation: The International Monetary Fund (IMF) has released the revised India’s GDP growth forecast for 2025 upward to 6.6%, reflecting stronger than before.

Question 4. In which city was the 16th International Railway Equipment Exhibition-2025 took place?

A.Mumbai

B. New Delhi

C. Kolkata

Answer: B. New Delhi

Explanation: The 16th International Railway Equipment Exhibition-2025 was inaugurated by the Union Railways Minister Ashwini Vaishnaw at Bharat Mandapam and took place in New Delhi.

Question 5. In which city is Google establishing a world-class Artificial Intelligence (AI) centre?

A.Visakhapatnam

B. Bengaluru

C.Hyderabad

Answer: A.Visakhapatnam

Explanation: Google is all set to announce a $15 billion investment plan to set up a major Artificial Intelligence (AI) data centre in Visakhapatnam, Andhra Pradesh. 

Also Read: AIIMS INI CET January 2026 Registration Ends Today; Last Chance To Apply At aiimsexams.ac.in

Question 6. Who has been appointed as the Executive Director of the Reserve Bank of India?

A.Sonali Sen Gupta

B. M. Rajeshwar Rao

C. Rabi Mishra

Answer: A.Sonali Sen Gupta

Explanation: Sonali Sen Gupta has been appointed as the new  Executive Director of the Reserve Bank of India (RBI) which is effective from October 9, 2025. 

Question 7. Name the airline introduced the ‘Fare Se Fursat’ initiative for passengers.

A.Alliance Air

B. IndiGo

C.Air India

Answer: A.Alliance Air

Explanation: The ‘Fare Se Fursat’ initiative was launched by the Alliance Air under the leadership of Civil Aviation Minister Rammohan Naidu Kinjarapu, offering passengers a comfortable journey.

Question 8. Name the city where the 90th Foundation Day of the National Sugar Institute (NSI) is celebrated.

A.Agra

B.Kanpur 

C. Varanasi

Answer: B.Kanpur 

Explanation: The 90th Foundation Day of the National Sugar Institute (NSI) was celebrated in Kanpur, with the Union Minister Prahlad Joshi.

Question 9. Who has been appointed as the Interim CEO of Castrol India?

A.Keir Starmer

B. Rishi Sunak

C.Saugata Basuray

Answer: C.Saugata Basuray

Explanation: Castrol India announced the appointment of Saugata Basuray as the Interim CEO, which will be effective from January 2026.

Question 10. Who made history by winning India’s first-ever Mrs Universe crown?

A.Priya Sharma

B. Neha Dubey

C. Sherry Singh

Answer: C. Sherry Singh

Explanation: Sherry Singh created history by becoming the first Indian woman to win the Mrs Universe 2025 title at the grand finale.

Also Read: TS PGECET 2025 Seat Allotment Result For M.Pharmacy To Be OUT Today At pgecetadm.tgche.ac.in; Direct Link Here

 

Also In News