• Source:JND

 Independence Day 2025 Quiz: India celebrates its Independence Day on August 15th every year. This day is celebrated to commemorate the country’s independence from the British Colonial Rule in 1947. In India, there will be a sense of pride and nationality in celebrating Independence Day. In addition to its historical and cultural significance, Independence Day also serves as an educational opportunity for schools and other institutions.Here, we bring to you the interesting quiz on Independence Day, that will test your knowledge about India's Independence. 

As we prepare to celebrate India's 79th Independence Day this year, students must check their knowledge by taking this quiz. It will allow them to know how well they know about Independence Day and its stories. In India, there are various ways through which people celebrate Independence Day, it includesflag hoistings, conducting parades, cultural events, and fireworks, which are observed on Independence Day every year.  Test your historical knowledge and discover these interesting questions about India’s path to freedom.

78th or 79th Independence Day? Here's the Answer

India will be celebrating its 79th Independenec Day on August 15th, 2025. Since, it is 78 years since we acheive indepence from the British Rule. The first Independence Day in India was celebrated on August 15th, 1947. This day celebrate the freedom, struggle, and contributrion of several freedom fighters. 

Independence Day 2025 Quiz: Check Out Common Gk Questions

Question: 1 Do you know who is known as the 'Iron Man of India'?

A. Subhash Chandra Bose

B. Lala Lajpat Rai

C. Sardar Vallabhbhai Patel

Answer: C. Sardar Vallabhbhai Patel

Question: 2 Last year,What was the theme for Independence Day?

A. Promote Culture of India

B. Viksit Bharat

C. Nation First, Always First

Answer: B. Viksit Bharat

Question: 3  Name the movement which was launched by Mahatma Gandhi demanding an end to British rule?

A. Quit India Movement

B.  Non-Cooperation Movement

C.  Swadeshi Movement

Answer: A. Quit India Movement

Question: 4 For how many years, India was under the rule of the British Raj?

A. 200 Years

B. 300 Years

C. 150 Years

Answer: A. 200 Years

Question: 5 Name the place where the Prime Minister of India hoists the tricolour flag.

A.  the Purana Qila, Delhi

B. the India Gate, New Delhi

C. the Red Fort, Old Delhi

Answer: C. the Red Fort, Old Delhi

Question: 6 Name the event that is considered as the turning point in India's struggle for independence.

A.  Quit India Movement

B.  Dandi March 

C. Partition of Bengal

Answer: A. Quit India Movement

Question: 7  Name the date on which India gained independence from the British Raj?

A. August 15, 1947

B. October 2, 1947

C. December 25, 1947

Answer: A. August 15, 1947

Also Read: COMEDK UGET Round 2 Seat Allotment Result 2025 To Be OUT Today At comedk.org, Steps To Check & Direct Link Here

Question: 8  On which date, the Jallianwala Bagh Massacre took place?

A.13 April 1919

B. 9 April 1916

C. 10 June 1919

Answer: A.13 April 1919

Question: 9 Who hoisted the national flag on 15th August 1947?

A. Jawaharlal Nehru

B. Subhash Chandra Bose

C. Mahatma Gandhi

Answer: A. Jawaharlal Nehru

Question: 10 Did you know what the ratio of the Indian National Flag is?

A. 2:3

B.3:4

C.3:2

Answer: C.3:2

Question: 11 How many spokes are there in India's Ashoka Chakra?

A. 34

B. 29

C. 24

Answer: C. 24

Question: 12 Name the famous female leader who is known as ‘Jhansi Ki Rani’?

A. Rani Lakshmibai

B. Sarojni Naidu

C. Begum Hazrat Mahal

Answer: A. Rani Lakshmibai

Question: 13 What is the full name of Mahatma Gandhi?

A. M.K Gandhi

B. Mohandas Karamchand Gandhi

C. Mohandas Gandhi 

Answer: B. Mohandas Karamchand Gandhi

Question: 14 Which leader is popularly known as the “Father of the Nation”?

A. Mahatma Gandhi

B. Subhash Chnadra Bose

C. Lala Lajpat Rai

Answer: A. Mahatma Gandhi

Question: 15 The Indian flag’s design was adopted on which date?

A July 22, 1947

B. November 26, 1949

C. August 15, 1947

Answer: A July 22, 1947

Also Read: NEET PG 2025 Result Date And Time: NBEMS Will Release PG Result Soon On This Date At nbe.edu.in, Counselling Process & Other Details